Virginia Shea käsk number 7

Aita piirata sõimusõdu

Lugedes selle nädala teema kohta, meenus mulle eredalt ajad mida ma veetsin EA Sportsi ametlikul Fifa foorumi lehel. Tegutsemist ma alustasin seal umbes aastal 2008. Aastal 2009 tuli välja selline game mode nagu Fifa Ultimate Team. Plahvatuslikult populaarseks muutus game mode aastal 2010 kui sai seda tasuta mängida, 2009 mängus pidi selle eraldi ostma. Kõik Fifad enne seda mängisin ma enamast offline'is career mode'i, kus eesmärgiks oli mitme hooaja peale arendada võimalikult edukas jalgpalli klubi. Eelnevalt oli online'is võimalik mängida ainult 1v1 olemasolevate klubidega. Kuid Fifa 2010-ga tuli kaasa Fifa Ultimate Team. See kombineeris fifa jalgpalli mängu ning jalgpalli kaartide kogumise, vahetamise ning müümise. Nimelt olid seal versioonis jalgpalli "kaardid" ja nendest kaartidest said sa kokku panna oma võistkonna. Enam ei pidanud sa piirduma sellega, mis klubides jalgpallurid päriselus mängivad, vaid nüüd said sa oma lemmikmängijatest ise meeskonna kokku panna. 

See versioon mängust sai väga populaarseks väga kiiresti. Tänapäeval on ta isegi kõige populaarsem mängu versioon. Kuid Fifa foorum ja nende kombed eksisteerisid kõvasti enne Ultimate Team'i. Tänu sellele kombinatsioonile tekkis seal väga kiiresti "Eternal Sepetember" laadne olukorda. Kui hoolikalt järgi mõelda siis see oli ka umbes sügis kui asi hulluks läks. 

Foorumisse loodi eraldi Ultimate Team sektsioon, aga miskipärast sajad tuhanded uued inimesed hakkasid ikka kirjutama "General discussion" sektsiooni kus vanasti arutati pigem päris jalgpalli ja muid mänge. Esimesena eksiti pigem "Tea, kus sa oled" reegli vastu. Kuid sellest kasvasid välja väga kiiresti pikad sõimusõjad. Minu lemmik sektsioon "General discussion" oli mitu kuud täiesti kasutuskõlbmatu. 90% arutelust oli Ultimate Team'iga seotud, seal sees ainult sõimu ning ülejäänud 10% teemadest olid sõimamise ja virisemisega seotud. Kõige hullem on see, et moderatsioon ei olnud ka korralik ja kvaliteet käis kõvasti alla. Valisin küll teemaks "Aita piirata sõimusõdu" kuid see olukord oli seal lootusetu. 

Mingit õpetliku "niimoodi tuleks sõimusõdu lõpetada" lugu siit ei tule. Lõpuks ma lihtsalt lõpetasin foorumi kasutuse ära kuna see oli oma mõtte ära kaotanud ning hiljem hakkasin aina vähem Fifat mängima, sest EA jaoks oli tähtsam raha välja pumbata inimestelt kui head mängu teha. 

Comments

Popular Posts